Innovinterview

Home / InnovInterview
Home / InnovInterview

Innovinterview

Elke maand stelt Innoviris een aantal vragen aan een Brusselse stakeholder in het OOI-domein. Of het nu een onderzoeker, een ondernemer of één van onze partners is, ze hebben allemaal een belangrijke mening over de verschillende aspecten van de Brusselse OOI-sector.

innovinterview

Elke maand stelt Innoviris een aantal vragen aan een Brusselse stakeholder in het OOI-domein.
Of het nu een onderzoeker, een ondernemer of één van onze partners is, ze hebben allemaal een belangrijke mening over de verschillende aspecten van de Brusselse OOI-sector. 

 

Februari 2017: een ontmoeting met Marc Bryskère (Greenbizz), Marnix Housen (ICAB), Olivier Belanger (EEBIC) en Gianluigi Arialdi (BLSI), de CEO's van de 4 Brusselse incubatoren.

incubators.brussels: één elektronisch platform voor de 4 Brusselse incubatoren

 

Voor iedereen die zich misschien wil vestigen in een incubator: wat is een incubator? Wie is jullie doelpubliek ? En tot wie richten incubatoren zich vandaag ? 

Een incubator begeleidt en versterkt jonge bedrijven en laat innovatieve start-ups uitgroeien tot scale-ups. We hebben een eigen karakter omdat we ons richten tot een zeer specifiek publiek. Een start-up is een innovatief bedrijf met een businessmodel dat nog niet bewezen is en nog veel groeimarge heeft. Maar bovenal is het een toegewijde ondernemer die ervan overtuigd is dat zijn idee kan uitmonden in een duurzaam ondernemingsproject. 

 
De markt wordt vandaag overspoeld door werkaccommodatiemogelijkheden: coworking spaces, bedrijfscentra, enzovoort. Waarin onderscheiden de incubatoren zich van de anderen? 

Wij zijn er voor elke ondernemer die beslist om zijn lot in eigen handen te nemen en zich met de oprichting van zijn eigen bedrijf in een mooi avontuur te storten. We zorgen ervoor dat deze persoon alle kansen krijgt, door hem of haar volgende diensten aan te bieden:

  • Accommodatiemogelijkheden met privéruimtes die aangepast kunnen worden aan de structuur en de grootte van een onderneming. Bij Greenbizz kunnen start-ups ateliers huren om hun productieketen op te starten. Daar komt binnenkort ook een regionaal Fablab bij waar start-ups zich volledig in de vierde industriële revolutie kunnen storten en hun eigen prototypes kunnen maken met de hulp van 3D-printers. Bij BLSI kan je werken in laboratoria die kunnen worden ingericht naar de specifieke benodigdheden van elke ondernemer. Het nieuwe gebouw van EEBIC, dat in 2016 in Anderlecht werd geopend, biedt ondernemers en innovatieve start-ups meer dan 2,500 m² oppervlakte, verdeeld in flexibele werkruimtes en kantoren. ICAB biedt verschillende formules aan: een coworking ruimte wanneer je nog volop bezig bent met het uitwerken van je projectidee, maar ook verschillende privéruimtes die aangepast zijn aan elk groeistadium van je onderneming.

  • Een persoonlijke coaching met een team dat aandacht heeft voor de evolutie van de ondernemingen die in de incubator zijn opgenomen. De bedoeling is om jonge bedrijven op die manier te structureren, dat de financiële en technologische risico’s die inherent zijn aan elk project van een start-up minimaal zijn.

  • De Brusselse incubatoren begeleiden je ook in je zoektocht naar financiële oplossingen waarbij je zelf je beslissingsrecht kan behouden. We oriënteren start-ups zowel naar verschillende types van overheidsfinanciering als naar de meest geschikte privépartners. De financiële pijler “EEBIC Venture” bestaat uit zeven fondsen die in technologische start-ups met een sterk groeivermogen investeren.

  • Er zijn geprivilegieerde contacten met universiteiten of hogescholen. Drie van de vier incubatoren worden mee bestuurd door de Brusselse universiteiten en bevinden zich vlakbij of middenin de campus (VUB, UCL-Woluwe, ULB-Erasmus). De incubatoren vormen op die manier de schakel tussen de onderzoeks-en de ondernemerswereld.

  • In een incubator word je de facto ondergedompeld in een gemeenschap van gelijkgezinden met wie je dezelfde uitdagingen deelt. Je kan elkaar tips & tricks geven of gewoon gebruik maken van de informele contacten.

 
Jullie zijn de vier publieke incubatoren van Brussel. Hoe moeten start-ups de keuzen maken?

Je kan je keuze laten bepalen door de geografische ligging van de incubatoren: Greenbizz, ICAB, EEBIC en BLSI zijn verspreid over heel Brussel, je zal dus altijd een incubator in je buurt (Etterbeek, Woluwe, Anderlecht, Brussel-Laken) vinden. We bieden ook – en dat is heel belangrijk – gespecialiseerde diensten aan om elke start-up van het ecosysteem zo goed mogelijk te kunnen helpen in zijn activiteitendomein.

  • ICAB is het referentiecentrum voor iedereen die een activiteit wil starten in nieuwe communicatie-en informatietechnologieën en engineering.

  • Greenbizz richt zich vooral tot ondernemingen en start-ups die projecten ontwikkelen rond groene technologieën of met een duurzaam businessmodel gelinkt aan circulaire economie of lokale productie.

  • BLSI biedt een dynamische omgeving aan voor innovatieve activiteiten in biotechnologie, medische maatregelen en e-health. 

In een incubator kunnen ondernemers elkaar ontmoeten, samenwerken en hun ideeën laten testen door gelijkgezinden…Op die manier creëren ze hun eigen netwerk en reputatie. 

 
 
Ik ben een jonge ondernemer en ben geïnteresseerd in de Brusselse incubatoren. Probeer me in één zin te overtuigen! 

Een incubator is meer dan accommodatie of een eenvoudige coworking space: het is een ruimte waar ontmoetingen tussen ondernemers en innovatieve technologieën wordt aangemoedigd en waar elk project een succesverhaal wordt !